Gaveidéer til Ham

Bedstefars Skæg med Rabarber

image

Går I på forlænget weekend i dag, eller er i nogle af de uheldige, der også har skole/arbejde på fredag? Under alle omstændigheder, så synes jeg, at kage hører sig til, for at fejre den ekstra fridag imorgen. Jeg selv drager mod Barcelona imorgen, så jeg har ikke tid til at bage i dag, men derfor synes jeg alligvel, at I skal have en opskrift. En virkelig god én af slagsen: Bedstefars skæg med rabarber.

image

For de røde stængler dukker op overalt for tiden. Og det er en af min alleryndlingsingredienser at bruge i det søde køkken. Jeg er vild med deres syrligtsøde smag, og det kribler altid i mit efter at gå i køkkenet og trylle med dem. Desværre har vi dem ikke i egen have, så jeg køber dem i supermarkedet, og stjæler dem fra venner og bekendte, der ikke selv får dem brugt. Så kan de komme til kage til gengæld!

image

Der er SÅ meget godt, man kan lave med rabarber..! Crumble, tærte, kompot, is, saft, muffins… Mulighederne er mange! Noget af det bedste, jeg ved, er ovnbagte rabarber, som jeg så spiser på havregrød, koldskål, yoghurt og is.

Kagen her er nok min nye yndlingsrabarberkage. Vi fik bedstefars skæg på efterskolen på et tidspunkt, og siden der har den stået på mine to-bake lister, men jeg har ville vente, til jeg kunne bruge rabarber. For sammen med den bløde, let svampede vaniljebund og den luftige, lette og søde marengs, er det syrlige modspil fra rabarberne helt perfekt.

Lov mig, at I prøver den! Også selvom I er lidt skeptiske, og tænker at det da er en gammel kedelig “mormoropskrift”. Sådan havde min mor det, men hun roste kagen til skyerne, og kunne pludselig sagtens forstå min begejstring for kagen. Tænker at jeg skal nå at bage den en gang mere, her i rabarbersæsonnen, og med andet fyld senere på sommeren.

Jeg blev inspireret af til opskriften her, og min opskrift følger herunder.

image

Opskrift på bedstefars skæg med rabarber, 18-20 cm. springform:

60 g. blødt smør

75 g. sukker

1/2 vaniljestang, kornene herfra

1 æggeblomme

90 g. mel

1/2 tsk. bagepulver

1/2 øko citron, skallen herfra

0,6 dl. mælk

Rabarberkompot*:

400 g. rabarber

80 g. sukker

1/2 tom vaniljestang (den du fjernede kornene fra til kagen)

*Jeg vil gerne have meget et tykt lag kompot, så jeg laver en stor portion. Hvis du vil have et lidt tyndere lag frugtfyld kan du evt. halvere opskriften. Eller du kan lave det hele, og så bare gemme resten af kompotten i køleskabet. Det er nemlig godt til det meste, sådan noget rabarberkompot!

Marengs:

1 æggehvide

60 g. sukker

 1. Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem sammen med sukkeret.
 2. Pisk det bløde smør, sukkeret og vaniljesukkeret til det er lyst og cremet.
 3. Pisk æggeblommen i.
 4. Tilføj citronskallen.
 5. Rør mel og bagepulver i skiftevis med mælken.
 6. Fordel dejen i en smurt springform med bagepapir i bunden.
 7. Bag den ved 200 grader i 15-20 min.
 8. Lav imens rabarberkompotten: Rens rabarberne og snit dem i skiver på ca. 1 cm.
 9. Put 300 g. af rabarberne i en gryde med sukkeret.
 10. Varm det op og vend rundt i det til sukkeret er opløst.
 11. Læg så låg på, og lad rabarberne simre ved lav-middel varme i 5-10 minutter til de er helt møre.
 12. Tilsæt de sidste 100 g. rabarber, og skru op for varmen.
 13. Varm det op til det vand, der er trukket ud af rabarberne, er fordampet.
 14. Tag det ad varmen, og lad det svale til kagen er bagt.
 15. Lav også marengsen: Pisk æggehviden stiv, og tilsæt så sukkeret lidt ad gangen.
 16. Pisk til du har en blank, sej marengs.
 17. Når kagen er færdig tages siderne af springformen (så den er lettere at arbejde med), rabarberkompotten fordeles og marengsen smøres på toppen.
 18. Bag kagen yderligere ca. 15 minutter til marengsen er gylden.
 19. Lad kagen afkøle, før den spises.

TIP: Brug lige netop det fyld, du har lyst til og som er i sæson!

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gaveidéer til Ham