En Eftermiddag kun til Mig

Chokoladeboller

IMG_3829

Fredagskagen er ikke en kage i traditionel form. Men jeg lover jer, at det er lige så godt. Hvis ikke næsten bedre. For fredagskagen er blevet tryllet om til fredagsboller. Nogle bløde, søde og saftige nogle af slagsen, med masser af chokoladestykker. Ikke noget nær de tørre og tarvelige chokoladeboller fra bageren. Det her er en rigtig chokoladebolle, præcis som den skal være. Og så gode, at det sagtens kan forsvares, at de tager pladsen fra fredagskagen.

Bag sådan en portion her til eftermiddagskaffen, server dem med smør, kaffe/the og et frugtfad, og du bliver meget, meget populær. Det blev jeg i hvert fald i sidste weekend, da jeg serverede disse for mine bedsteforældre og brødre. Mine forældre nåede også at smage, da de kom hjem, og så blev der sendt et par stykker til min moster og onkel med baby, der også var svært begejstrede. Jeg havde cravet chokoladeboller hele ugen, og jeg var i den grad også tilfreds!

Jeg brugte 50/50 af ølandshvede og alm. hvede. Ølandshveden giver den bedste smag og tekstur til brød, så jeg vil i den grad anbefale, at investere i noget mel af ordentlig kvalitet. I bagværk, hvor det er “brødsmagen” der er bærende, er det altså vigtigt at råvarerne er lækre, for at få det bedst mulige resultat. Hvis det skal gå stærkt, kan ølandshveden selvfølgelig erstattes af almindelig hvedemel, men gør jer selv den tjeneste, at prøve det. Når man først har bagt med ølandshvede, går man ikke væk fra det igen!

Nu må I hellere få opskriften, så I kan få en velfortjent chokoladebolle, efter en lang uge. Det er den perfekte start på weekenden!

Opskrift til ca. 15 chokoladeboller:
1/2 pk. gær
1 dl. lunkent vand
3/4 tsk. salt
1 1/2 spsk. sukker
1 tsk. vaniljesukker
1 tsk. kardemomme
50 g. blødt smør
2 dl. creme fraiche, 18%
1 æg
100 g. mørk chokolade, hakket
200 g. ølandshvedemel
ca. 150-200 g. alm. hvedemel

  1. Opløs gæren i vandet (hvis muligt, så brug en røremaskine, da dejen skal ælte længe senere)
  2. Tilsæt salt, sukker, vanilje og kardemomme.
  3. Tilføj blødt smør, creme fraiche og æg, og rør det ensartet.
  4. Tilsæt ølandshveden, og rør til en klistret dej.
  5. Rør chokoladen i.
  6. Tilsæt 150 g. hvedemel og lad dejen ælte 5-10 min på røremaskinen ved medium hastighed. Dejen skal blive smidig og glat, og slippe skålens sider. Hvis den ikke gør det, kan der tilsættes lidt mere mel, men pas endelig på med at tilsætte for meget. Dejen skal ikke blive for tør.
  7. Sæt dejen til hævning en times tid et lunt sted.
  8. Tag dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den igennem. Pas igen på ikke at ælte for meget mel ind i dejen, men den skal selvfølgelig være til at have med at gøre.
  9. Form 15 ens boller, og sæt dem til efterhævning på en bageplade med bagepapir i ca. 45 min.
  10. Pensl bollerne med mælk
  11. Bag bollerne ved 200 grader i ca. 20 min. til de er gyldne og lyder hule, når du banker dem i bunden.
  12. Lad dem køle af på en rist, inden de serveres med det samme, eller pakkes i en lukket pose, hvor de holder sig lækre et par dage.
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En Eftermiddag kun til Mig