InstaMoments #50

Citronsmåkager

IMG_3565

Det her, det er nok verdens nemmeste småkager. 5 ingredienser, som du højst sandsynligt har i dit køkken, hvis du ellers bager regelmæssigt: hvedemel, flormelis, smør, vanilje og citron. Ælt det sammen, rul dejen til en pølse, læg den på køl en times tid, skær den i skiver, bag dem og så er der nybagte småkager. Det tager virkelig ingen tid! Dejen kan også sagtens klargøres en dag eller to i forvejen, og så bare ligge og vente i køleskabet. Smart, smart.

Derudover smager småkagerne også virkelig dejligt. De er syrligt-søde med den klassiske smørbagte smag og små fine vaniljeprikker. Gør jer selv den tjeneste at lave dem, og sørg for at bruge smør af ordentlig kvalitet (jo, der er forskel!), ægte vanilje og øko-citron. Det smager altså bare bedre, og med så få ingredienser er det ikke ligegyldigt hvilke råvarer, der anvendes.

Kagerne bagte jeg første gang da min lille kusine Inger blev født. Hun og hendes forældre var indlagt nogle uger, da hun kom noget før planlagt, og de ville derfor gerne have lidt at dele ud til besøgsgæster. Jeg meldte mig som småkagebager, og medbragte således disse. Og de vakte glæde, kan I tro! Så meget, at de blev bestilt igen til barnedåben. De ér også rigtig gode. Jeg siger det bare.

En lidt anderledes, men ikke desto mindre lækker og hurtig fredagskage!

Citronsmåkager, ca 40-50 stk.
125 g. flormelis
300 g. hvedemel
225 g. stuetempereret smør
kornene fra 1/2 stang vanilje eller 1/2 tsk. ægte vaniljepulver
saft af 1 citron

  1. Ælt ingredienserne hurtigt sammen til en ensartet dej. Ælt den endelig ikke for længe.
  2. Rul dejen til en pølse med en diameter på 4-5 cm, pak den i husholdningsfilm og læg den på køl en times tid.
  3. Skær dejen i skiver på ca. 1/2 cm. og læg dem på bageplader med bagepapir. Sørg for at lave afstand mellem dem, da de flyder let ud.
  4. Tryk evt. ord i dem (fx. et navn eller ‘citron’) eller brug en kageudstikker til at lave antydningen af fx. et hjerte.
  5. Bag dem ved 180 grader i ca. 10-12 min. til de er let gyldne.
  6. Lad dem køle helt af, og opbevar dem i en tætsluttende dåse.

TIP:  Jeg har også haft hæld med at erstatte citronsaften med ca. 70 g. mørk chokolade, der var hakket helt fint (jeg kørte det gennem en minihakker) for at lave en chokoladeudgave, og 2-3 spsk. frysetørret hindbær, for at lave hindbærsmåkager. Kunne også forestille mig at det ville være lækkert at tilføje birkes, appelsin, kanel, kakaopulver eller kokos. Kun fantasien sætter grænser, så brug blot dette som en grundopskrift!

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

InstaMoments #50