Små Ting

Fastelavnsboller med Creme, Remonce, Rabarber & Nødder

img_0388

Det er ved at være fastelavnsbollesæson – og jeg hepper på den hjemmelavede slags! Jeg er ikke så meget til bagerens wienerbrødsversion med creme eller syltetøj, og slet ikke versionen med flødeskum. Men en blød, sød bolle (lidt alá en god fødselsdagsbolle) med noget lækkert fyld – dét er et hit! Jeg har allerede delt mine favorit-fastelavnsboller med jer: Nemlig dem fyldt med chokolade, marcipan og nougat. Arhmen, de er SÅ gode!

img_0392

Men de har nu fået konkurrence af denne version også. For her i søndags gik jeg i køkkenet og bagte en omgang fastelavnsboller (inspireret af Ann-Christine fra Valdemarsro) med fyld af hjemmelavet vaniljecreme, hakkede pistacienødder og mandler, bagte rabarber og remonce med en smule citronskal. De er en skarp konkurrent til de chokoladefyldte boller, og jeg har simpelthen så svært ved at vælge en favorit!

Jeg foreslår at I bager begge slags, og så tester hvilken slags I bedst kan lide.

Hvis I forsøger at holde den sundere linje, kan I også prøve kræfter med disse sundere fastelavnsboller.

Ellers kan I bare springe direkte til opskriften på disse basser. Den er nemlig lige under billedet her, og selvom det kræver en del processer og en anelse tålmodighed, så er det ikke svært eller kompliceret, og resultatet er alt arbejdet værd!

img_0389

Opskrift på fastelavnsboller med creme, rabarber, remonce og nødder, ca. 12 (små) boller:
1 dl. mælk
40 g. smør
10 g. gær
1 æg
25 g. sukker
1/2 tsk. kardemomme
1/4 tsk. vaniljepulver eller korn fra 1/2 vaniljestang
1/4 tsk. salt
100 g. grov mel (jeg brugte 50/50 af ølandshvedemel og fuldkornshvedemel) – kan selvfølgelig også blot erstattes af ekstra hvedemel for helt hvide boller
150-200 g. hvedemel

  1. Lun mælk og smør til smøret er smeltet.
  2. Hæld det i en skål, og opløs gæren heri når det er stuetemperatur.
  3. Tilsæt æg, sukker, kardemomme, vaniljepulver og salt.
  4. Rør det grove mel ud i dejen.
  5. Ælt hvedemel i lidt ad gangen, og ælt dejen til den er smidig og glat.
  6. Lad den hæve tildækket et lunt sted i en times tid. Gå imens igang med fyldet:

Bagte rabarber:
100 g. rabarber (evt. frosne)
25 g. sukker
evt. en tom vaniljestang

  1. Rens rabarber og skær dem i skiver.
  2. Put dem i et ildfast fad og drys dem med sukker – læg evt. den tomme vaniljestang ned til rabarberstykkerne også.
  3. Bag ved 200 g. i ca. 25 minutter.
  4. Lad det køle af.

Vaniljecreme (med mandler og pistacienødder):
1 æggeblomme
15 g. sukker
1 1/2 spsk. maizenamel
1/2 tsk. vaniljepulver eller korn fra 1 vaniljestang
1 3/4 dl. mælk
25 g. mandler, hakkede
25 g. usaltede pistacienødder, hakkede

  1. Pisk æggeblomme, sukker, maizenamel og vanilje sammen til det er ensartet.
  2. Varm mælken op til den begynder at dampe.
  3. Hæld den varme mælk over æggemassen i en tynd stråle, mens der piskes.
  4. Hæld massen tilbage i gryden.
  5. Varm cremen op over lav-middel varme, mens der konstant piskes.
  6. Lad cremen koge op og slå et par bobler, og tag den så af varmen.
  7. Rør mandler og pistacienødder i.
  8. Hæld cremen i en skål og lad den køle af.

Remonce:
50 g. marcipan
50 g. smør, blødt
50 g. sukker
skal af 1/2 citron

  1. Ælt ingredienserne sammen – enten med hænderne eller en gaffel.
  2. Lad det stå ved stuetemperatur, til du er klar til at samle bollerne.

Samling af bollerne:

  1. Den færdighævede dej rulles ud til et rektangel og skæres i 12 firkanter (3 på den ene led, 4 på den anden)
  2. Fordel 1 skefuld creme, lidt rabarber og 1 skefuld remonce på hver firkant.**
  3. Luk bollerne grundigt, ved at trække hjørnerne op og så klemme samlingerne sammen. Gør dig umage og brug lidt tid på det – det er vigtigt for at fyldet ikke flyder ud.
  4. Placer bollerne med samlingen nedad på en bageplade med bagepapir.
  5. Lad dem efterhæve 30-45 min.
  6. Pensl dem med mælk
  7. Bag ved 180 grader i ca. 15-20 min.
  8. Lad dem køle af på en rist
  9. Pynt dem, når de er kølet af (fx. med glasur lavet af flormelis og vand) og spis dem helst på dagen, de er bagt.

**Et lille tip, jeg har hørt om: Pensl kanterne af bollen med lidt sammenpisket æg eller mælk, for at kunne holde dem lidt bedre lukket. Det vil jeg gøre næste gang jeg bager fastelavnsboller

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Små Ting