Moss Kjole

Gammeldaws Æblekage

IMG_3563 IMG_3557

Der er lige ved at være sidst på æblesæsonen, men I kan stadig nå ud og plukke lidt fra træerne. For eksempel på et pluk-selv-sted, som der hvor jeg var i søndags. Og æblerne, dem synes jeg du skal bruge på en god gammeldaws æblekage. Sådan én er nemlig undervurderet, og derfor er det fredagskagen for denne uge.

Hvis du har lidt mindre ambitioner på dine egne vegne, end at plukke æblerne selv, er købeæbler fra både vejboder og supermarkeder også ganske glimrende. Alle æbler kan bruges til en gammeldaws æblekage, men det siger vel sig selv, at dem med mest smag, giver en æblekage med mest smag. Så brug et æble, du godt kan lide, hvis du laver æblekage. Rettelse: Når du laver æblekage.

For selvom det er en gammel klassisk opskrift, så smager det altså bare rigtig, rigtig godt. Der er vel en grund til, at det er blevet en dansk mormorklassiker. Og hver gang jeg laver det, tænker jeg, at det burde jeg gøre noget oftere. Det mener min far bestemt også at jeg skal. Han er nemlig helt pjattet med æblekage, og tager altid godt for sig – kun afbrudt af uuuuuuhm-lyde. Det er altid en fornøjelse at servere for ham, og mon ikke du har en far du kan glæde med æblekage i dag?

Jeg er personligt ikke så glad for flødeskum, og vælger fremfor det den græske yoghurt, men det er jo en smagssag.

Opskrift på æblekage til ca. 5 personer:
1 kg. æbler, uden skral og kernehus
0,5 dl. vand
1 tsk. citronsaft
1 stang vanilje
50 g. sukker (evt. mere hvis dine æbler er sure eller du vil have en sødere grød)
ca. 300 g. makroner, æblekagerasp eller en kombination
til servering: flødeskum og/eller græsk yogurt

  1. Skræl æblerne, fjern kernehus og skær æblerne i tern på ca. 1×1 cm.
  2. Put æbler, vand og citron i en gryde og bring det forsigtigt i kog.
  3. Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen, og mas dem sammen med lidt af sukkeret.
  4. Når æblerne har kogt i ca. 10 min kan sukker, vaniljesukker og den tomme vaniljestang tilføjes.
  5. Lad æblegrøden småkoge i ca. 30 min.
  6. Smag evt. til med ekstra sukker
  7. Fjern den tomme vaniljestang, og blend æblegrøden til en passende konsistens (det er en smagssag, hvor mange klumper man vil have)
  8. Lad grøden køle ned en times tid på køl.
  9. Knus makronerne, og bland dem evt. med æblekagerasp, hvis du bruger en kombination.
  10. Læg æblegrød og makroner i lag – helst mange tynde lag, synes jeg.
  11. Lad æblekagen stå på køl indtil servering. Helst et par timer.
  12. Server med flødeskum og/eller græsk yoghurt.
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Moss Kjole