Små Ting

Græske Burgere

IMG_7184

I Barcelona var vi på en lækker, lækker burgerbar. Jeg selv fik en salatskål, men de andre spiste burgere, og jeg blev noget så inspireret til selv at gøre det lidt mere i burgere herhjemme. Samtidig er jeg ret vild med græsk mad (alt, der indeholder feta er et hit!), og jeg fik derfor den idé, at kombinere de to.

Det blev til disse græske burgere, og jeg siger jer: De var SÅ gode! Ultimativ yndlingsburger, siger jeg jer. Den er fyldt med alt det gode: En krydret bøf, god fetaost, syltede rødløg, solmodne og saftige tomater, sprød salat og en lækker tzatziki med hvidløg. Alt sammen samlet i en virkelig lækker, hjemmelavet brugerbolle. Lov mig, at I prøver dem!

IMG_7185

Det skal bruges til græske burgere:
burgerboller (købte eller hjemmelavede – min opskrift er herunder)
krydrede oksekødsbøffer (opskrift herunder)
frisk, sprød salat
feta, en god en af slagsen
syltede rødløg (opskrift herunder)
tomater skåret i skiver
tzatziki (opskrift herunder)
evt. oliven, hvis man kan lide dem

Server det hele i skåle og på fade, så folk selv kan bygge deres burger ved bordet!

IMG_7186

Opskrift på de bedste burgerboller, 15-20 stk (alt efter størrelse)
*Laves helst på røremaskine, da der skal æltes længe*

25 g. gær
6 dl. vand, lillefingertemperatur
2 tsk. salt
1 tsk. honning / sukker
1 spsk. olie
150 g. rugmel
150 g. fint speltmel
150 g. groft speltmel
150 g. ølandshvede
almindelig hvedemel
vand/mælk til pensling + sorte sesamfrø

  1. Opløs gæren i vandet.
  2. Tilsæt salt, honning/sukker og olie.
  3. Rør rugmel, speltmel og ølandshvede i ad et par omgange.
  4. Sæt din røremaskine til at ælte ved middel hastighed, og lad den arbejde i 5-10 minutter. Dejen skal være glat og smidig, og have sluppet skålens sider. Når du trækker i den, skal den kunne trækkes tyndt ud, uden at briste (det kaldes en glutentest). Hvis dette er umuligt, og dejen er for våd, tilsættes der hvedemel lidt ad gangen. Der skal højst sandsynligt lidt hvedemel til, men pas endelig på ikke at få tilsat for meget. Din dej skal stadig være meget fugtig, men selvfølgelig ikke blød og klistret.
  5. Ælt dejen, til den er smidig, glat og slipper skåles sider.
  6. Lad dejen hæve tildækket en times tid et lunt sted, til den er hævet til dobbelt størrelse.
  7. Brug to skeer til at sætte boller af på bageplader, pensl dem med lidt vand/mælk og drys dem med sorte sesamfrø.
  8. Bag dem ved 230 grader i ca. 15 minutter, til de lyder hule, når man banker dem i bunden.

Opskrift på krydrede oksekødsbøffer, 5 personer:
500 g. hakket oksekød
1 rødløg
1 tsk. salt
friskkværnet peber
1 tsk. spidskommen
2 tsk. timian
2 tsk. paprika
et nip chiliflager

  1. Hak rødløgget fint.
  2. Ælt oksekøddet sammen med rødløg og krydderier.
  3. Form til bøffer i ønsket størrelse, og steg dem på panden ved middel varme, til de er gennemstegte.

Opskrift på syltede rødløg, 5 personer:
1 stort rødløg
1 dl. eddike
20 g. sukker
1 laurbærblad
4-5 peberkorn

  1. Kog eddiken op i en gryde, opløs sukkeret heri og tilsæt laurbærblad og peberkorn.
  2. Pil løget og skær det i tynde skiver.
  3. Put løgringene i en bøtte, og hæld den varme eddikelage over.
  4. Sæt bøtten på køl i min. 1 time inden servering, men de kan sagtens stå der længere

Tzatziki, 5 personer:
1 agurk
2 fed hvidløg
2 dl. græsk yogurt
citronsaft
salt & peber

  1. Riv agurken og pres så meget væde ud som muligt, ved hjælp af et viskestykke.
  2. Bland agurk og græsk yogurt, og pres hvidløggene ned i med en hvidløgspresser.
  3. Smag til med citronsaft, salt og peber.
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Små Ting