Feriefredagsmorgen & En Lille Sejr

Hjemmelavet Nøddesmør

IMG_7424

// Hasselnøddesmør spist på en af de gode bananvafler sammen med lidt græsk yoghurt, blåbærkompot og bananskiver, samt knas i form af ristede hasselnødder, chiafrø og kakaonibs //

I USA i 2013 smagte jeg peanutbutter for første gang og blev ret hooked. Det var den klassiske amerikanske og sukkerfyldte version (som det kun kan være i staterne) som jeg prøvesmagte, men efter at have smagt flere naturlige peanutbutters, der ikke indeholder sukker, E-numre og tilsætningsstoffer, må jeg sige, at de altså er mine favoritter. Jeg er vild med den rene nøddesmag, måske lige tilsat lidt salt, og ret vild med at det kan være en del af en sund, naturlig og afbalanceret kost, hvor det kan bidrage med sunde fedtstoffer og proteiner.

Nu har jeg så også fået øjnene op for andre former for nøddesmør – men de er bare så pokkers dyre! Så derfor laver jeg dem selv. For det er simpelthen noget af det nemmeste. Nødder + blender = nøddesmør. Virkelig, så enkelt er det. Jeg har lavet både mandel- og hasselnøddesmør, og jeg kan ikke vælge en yndlings. De smager begge fortrinligt! Jeg har også prøvet med græskarkernesmør, og det smagte også godt!

Herunder følger en lille guide, og så er det bare at gå i krig. Forestiller mig også, at man kan lave fantastisk velsmagende nøddesmør af cashewnødder og pistacienødder! Måske også macadamianødder? Eller hvilken som helst anden favoritnød.

Guide til nøddesmør:
Rist dine valgte nødder (mandler, hasselnødder, cashewnødder osv.) i ca. 10 minutter i ovnen ved 160 grader, til de bliver let gyldne og dufter sødt og nøddeagtigt. Hvis du bruger hasselnødder, skal hinderne herefter nulres af i et rent viskestykke, så du får fjernet den bitre smag. Ellers lader du bare nødderne køle af. Når nødderne er kølet, hælder du dem i en minihakker, foodprocessor eller blender. Og så blender, blender, blender du. Det er meget forskelligt, hvor lang tid det tager, men du bliver bare ved, til du står med nøddesmør i din blender. Måske skal du lige skrabe ned fra siderne et par gange, og hvis din blender begynder at blive varm, må du også lige holde en lille pause. Jeg har dog ikke oplevet problemer med hverken min minihakker eller foodprocessor, så det er altså ikke noget, man skal være bekymret for. Man skal bare væbne sig med tålmodighed, og så lover jeg et godt resultat. Smag evt. det færdige nøddesmør til med et nip salt (eller måske lidt kanel, vanilje, kakao…?), og hæld det så i et tætsluttende glas og opbevar det på køl.

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Feriefredagsmorgen & En Lille Sejr