Små Ting

Kartoffelmadssalat & Yoghurtmarineret Gurkemejekylling

IMG_8379

Vi spiste det her festmåltid til aftensmad for nogle uger siden. Det er så dejlig simpelt, at lave god mad om sommeren. Noget kød på grillen og en god salat – så er man rimelig godt kørende! Særligt efter vi har fået en gasgrill, er sommermiddage nemmere og lækrere end nogensinde før. Sådan en fætter er virkelig en god investering!

Kartoffelsalaten er en kartoffelmad, der er dekonstrueret. Det vil sige at salaten består af dét, en klassisk kartoffelmad indeholder: Rugbrød, kartofler, radiser, purløg og rygeostcreme. Jeg kan ret godt lide sådan en kartoffelmad, men den her salat er endnu bedre! Det perfekte tilbehør til grillet kød – fx. den gule kylling, vi havde lavet. Det var i al sin enkelthed kyllingebryster marineret i yoghurt og krydderier, og det gjorde kyllingen mør og saftig, og fuld af smag.

Vi marinerede kyllingen i gurkemeje, der er sådan et lidt sjovt krydderi. Ofte tilføjes det i indiske og mellemøstlige retter, hvor det tilføjer masser af farve, men ikke så meget smag. Smagen i sig selv er meget mild, og derfor bruges det mere som “farve” til retter, hvor der tilføjes masser af andre krydderier, der booster smagen. Karry, der ikke er et selvstændigt krydderi, men faktisk en krydderiblanding, er fx. også tilsat gurkemeje, for at give den fine gule farve.
Marinaden til vores kylling var lavet af yoghurt, der gjorde kyllingen super mør, gurkemeje for den fine farve, og estragon og ingefær, til at tilføje smag. Det lyder måske lidt specielt, og det er heller ikke de krydderier, vi bruger mest, men det var altså virkelig lækkert. Og så bliver man jo helt glad, af at få serveret sådan noget solskinsgul kylling.

Server kylling og kartoffelsalat sammen, eller prøv det hver for sig. Kartoffelsalaten ville også være genial til frokost, hvis man har lidt kogte kartofler tilovers!

IMG_8376

Opskrift på dekonstrueret kartoffelmad / kartoffelsalat til ca. 5 personer:
4-500 g. kartofler (helst små, nye, danske)
5-8 radiser, afhængig af størrelse
1-2 dl. friskbælgede ærter (også helst de danske)
bladspinat
salt og peber
rugbrødschips (køb dem eller lav dem selv ved at riste tynde skiver rugbrød på brødristeren eller i ovnen)
purløg, hakket
Rygeostcreme:
1 dl. rygeost
1 dl. creme fraiche
1/2 potte purløg, hakket
salt og peber
citronsaft

  1. Skrub kartoflerne og kog dem i letsaltet vand til de er færdigkogte (test dem med en lille, skarp kniv – det afhænger meget af størrelsen)
  2. Hæld vandet fra kartoflerne, overhæld dem med koldt vand og lad dem køle helt af.
  3. Skyl og tør grøntsager. Skær radiser i tynde skiver og bælg ærterne.
  4. Rør rygeostcremen sammen og smag den til.
  5. Skær de kolde kartofler i skiver.
  6. Fordel bladspinat på et fad, og herefter kartofler, radiser og ærter.
  7. Put klatter af rygeostcremen på, knus rugbrødschips over og drys med purløg.
  8. Server den resterende rygeostcreme og ekstra rugbrødschips ved siden af.

Opskrift på yoghurtmarineret gurkemejekylling, ca. 5 personer:
5-600 g. kyllingebryst*
1/2 dl. yoghurt naturel
1/2 dl. creme fraiche
1 spsk. olie
frisk ingefær, et stykke på størrelse med en tommel
2 tsk. estragon
2 tsk. gurkemeje
2 tsk. salt
friskkværnet peber

  1. Skræl ingefæren og hak den i mindre stykker.
  2. Rør yoghurt, cremefraiche, olie, ingefær, estragon, gurkemeje, salt og peber sammen til en cremet marinade.
  3. Put kyllingebrysterne i en plastikpose og hæld marinaden ved. Bind knude på posen og “massér” marinaden rundt, så kyllingebrysterne er dækket jævnt.
  4. Lad kyllingen marinere et par timer på køl. En halv times tid kan også gøre det, hvis du er lidt presset på tid.
  5. Steg kyllingen gylden på begge sider på en grill eller pande, til den er gennemstegt. Den kan også bages i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min.
  6. Lad kyllingen hvile et par minutter, inden den skæres i skiver og serveres.

*lav evt. af to pakker kylling (900 g.) og gem resterne i køleskabet – kold kylling er genial at have til frokost, salatskåle osv.

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Små Ting