Interior Inspiration: Gulvtæpper

Nytårsdessert: Nødde- & Saltkaramelkage toppet med Chokoladetrøffel


IMG_4493Jeg lovede jer den her opskrift for længe siden, og jeg beklager at den først kommer nu…

Kagen her serverede jeg til nytår, hvor vi stod for desserten. Og alle var henrykte!

Men det er nok også noget nær den bedste kage, jeg nogensinde har bagt og smagt. Både i forhold til smag og tekstur, der komplimenterede hinanden på bedste vis. Den består af en nøddebund, der er både chewy og knasende fra de mange nødder. I midten af denne bund er der et lag af saltkaramel der er både sødt og salt (en fantastisk smagskombination), og som er blødt og cremet, men også en smule sejt i det. På toppen en fløjsblød, men skærefast, chokoladetrøffel, der med en smule bitterhed fra den mørke chokolade giver en ekstra smagsnuance til kagen.

IMG_4495

Det lyder måske som et kæmpe projekt, der er både svært og tidskrævende. Og der er skam et par processer man skal igennem, men også lang tid hvor man “bare” skal vente, mens kagen er på køl/frys. Til gengæld er den rimelig fool-proof, og jeg vil næsten love jer et godt resultat. Det eneste, der sådan rigtig kan gå galt er at karamellen kan brænde på, men hvis du bare er opmærksom, skal det nok gå. Ellers er det bare at følge opskriften!

IMG_4497

Jeg har faktisk lavet kagen flere gange siden nytår, så det er efterhånden én af dem, der ligger på rygraden. Jeg har nemlig haft flere “bestillinger” på den, hvor jeg har lavet den til forskellige middagsselskaber. Det er nemlig en helt perfekt gæstekage, der helt sikkert vil imponere! En ekstravagant fredagskage, om man vil.

IMG_4505

Vi serverede kagen med bær og mandelkrokant, og det passede super godt til. Bær er altid egnede til desserter, og nøddeknaset gav lidt ekstra crunch og karamelsmag. Ret perfekt tilbehør, og fint til at pynte tallerkenen med.

Opskrift følger herunder, og så må I have den bedste fredag!

IMG_4503

Opskrift på nøddekage med saltkaramel og chokoladetrøffel til ca. 15 personer:
300 g nødder (mandler, hasselnødder, valnødder)
225 g sukker
6 æggehvider
2 spsk mel
Saltkaramel:
1 dåse kondenseret mælk
80 g brun farin
80 g smør
ca. 2,5 tsk flagesalt
Chokoladetrøffel:
120 g chokolade
2,5 dl fløde
Mandelkrokant:
60 g sukker
60 g mandler

Pynt: kakao til at drysse med, samt friske bær

  1. Gå først i gang med karamellen: Put kondenseret karamel, smør og brun farin i en gryde, og lad det smelte sammen ved lav-middel varme. Bring det i kog under omrøring, og lad det så småboble, mens du fortsætter med opskriften (husk at røre ind i mellem!
  2. Fortsæt med bunden: Hak nødderne til semi-groft mel. Der må gerne være både store og helt små stykker.
  3. Pisk æggehviderne til stiv marengs med sukkeret.
  4. Vend nøddemelet og hvedemelet i marengsen.
  5. Fordel halvdelen af dejen i en form på ca 25×35 cm, der er foret med bagepapir.
  6. Bag den ved 180 grader i 18-20 min.
  7. Smag karamellen til med salt. Den er færdig, når den er tyknet og gylden.
  8. Fordel karamellen over bunden, og så den anden halvdel af dejen ovenpå.
  9. Bag kagen ved 180 grader i 20-25 min til den er let gylden.
  10. Lad den køle helt af i køleskabet. Sæt den faktisk gerne på frus, hvis der er et par dage til den skal serveres.
  11. Til chokoladetrøflen hakkes chokoladen fint, og fløden varmes til den næsten koger og hældes over den hakkede chokolade. Rør til det er helt ensartet (massen kan evt. stavblendes, for at få den helt jævn).
  12. Chokolademassen sættes også på køl til næste dag.
  13. Til krokanten smeltes sukkeret ved lav varme, mandlerne hældes på og der røres godt rundt, så alle mandler bliver vendt i det smeltede sukker. Lad det køle helt på bagepapir, inden det hakkes i stykker med en savtakket kniv.
  14. Næste dag, hvor både chokolade og kage er helt kolde, piskes chokoladen igennem til en let luftig konsistens, og smøres ud på kagen i et jævnt lag.
  15. Sæt kagen tilbage på køl eller frys et par timer, til chokoladen er stivnet igen.
  16. Skær i pæne, firkantede stykker med en varm kniv, og drys dem med kakao.
  17. Anret tallerkenerne pænt med kage, krokant og  bær.
   

10 kommentarer

  • Charlotte

    Hvad for noget chokolade bruger du ? Og hvor lang tid kan man lave den i forvejen kan man fx lave den helt færdig dagen før den skal spises

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Josiasen

      Jeg brugte en mørk chokolade på 72% men hvilken som helst mørk- eller mælkechokolade kan bruges!

      Du kan sagtens lave den dagen før (eller to dage før) – den holder sig glimrende på køl! Da det ikke er en “almindelig” kage med sukker, mel, smør og æg bliver den ikke tør 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ane

    hvad har du fyldt dine bær med? Må have lavet denne dessert til nytår 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lone

    Hvad ville det koste hvis du skulle lave sådan en kage 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Josiasen

      Altså hvad ingredienserne koster, eller hvad jeg ville tage for at lave den på bestilling? 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lone

    Hvad koster det hvis du skal lave kagen 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Josiasen

      Ingrediensernes priser eller hvis jeg skulle lave den på bestilling?

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Melissa

    Det ser rigtig lækkert ud! Hvor mange timer må de stå på frys, og hvor lang tid skal de efterfølgende stå på køl for at tø op inden servering? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Josiasen

      De kan sagtens stå på frys et par dage! Hvis de skal serveres om aftenen ville jeg så tage dem op om formiddagen og lade dem tø i køleskabet 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Interior Inspiration: Gulvtæpper