Morgenstund

Nytårsdessert // Sprød & Blød Chokoladetærte og Chokolade/Appelsin Macarons

fullsizeoutput_88e7

Til nytår stod jeg for desserten. Det har jeg gjort de sidste par år, og det er en rolle, jeg er mægtig godt tilfreds med! Jeg synes nemlig det er så sjovt at udfordre mig med fine dessert-konstruktioner og fremtrylle noget virkelig lækkert i køkkenet. Det er altid sådan en sjov opgave! I 2015 stod den på en nødde/karamelkage med chokoladetrøffel og i 2016 lavede jeg browniebunde med skovbærmousse.

fullsizeoutput_88e4

I år, altså nytåret 2017/2018 lavede jeg en lækker, lækker chokoladetærte fra Maja Vases kogebog: “Majas Desserter”. Jeg kan altså ikke tage æren for den lækre kage, og af respekt for Majas arbejde vælger jeg også ikke at dele opskriften med jer i dette indlæg. Jeg har lavet en henvisning til hendes bog i stedet, for jeg synes bestemt ikke, at I skal snydes for kagen! Den var fuldstændig fantastisk, med en sprød mørdejsbund, et tyndt, knasende lag “kiks”, intens chokoladeganache, tynde chokoladeplader og fløjsblød chokoladecreme. Alle gæster var henrykte (flere spurgte, om jeg kunne lave den til næste fest/fødselsdag, haha) og jeg var også selv ret stolt af mit arbejde. For det var virkelig godt!

fullsizeoutput_88eb

Sprød & blød chokoladetærte, 15 pers:
Maja Vase: “Majas Desserter”, s. 94

Jeg lavede dobbelt portion og bagte kagen i en 25 x 35 form. Stykkerne skar jeg ud i 3,5 x 10 cm.
Chokoladepladerne lavede jeg på plastik fra en overheadprojektor (det fungerer glimrende) og inden jeg skar dem ud med en varm, skarp kniv, havde jeg penslet dem med lidt guldstøv. Jeg bagte bund + kiks til selve kagen to dage før nytår, puttede ganache på, lavede chokoladepladerne og cremen dagen inden, og skar ud, samlede og pyntede på selve dagen.

Til kagen serverede jeg macarons (opskrift herunder), appelsinfileter, appelsinsirup (blot appelsinsaft kogt op med sukker til en tyktflydende konsistens) og granatæblekerner. Virkelig lækkert med lidt frisk, syrlig frugt til den tunge kage.

fullsizeoutput_88e5

Chokolade/Appelsin Macarons, 30-40 stk:
130 g. mandelmel
210 g. flormelis
15 g. kakaopulver
120 g. æggehvider
75 g. sukker
Appelsinganache:
240 g. mørk chokolade
75 ml. fløde
45 ml. friskpresset appelsinsaft

 1. Sigt mandelmel, flormelis og kakaopulver sammen.
 2. Pisk æggehvider og sukker sammen, til det danner bløde toppe.
 3. Vend den tørre blanding i æggehviderne. Bliv ved med at vende det sammen, til dejen løber af dejskraberen i “bånd”.
 4. Fyld dejen over i en sprøjtepose med en rund tyl.
 5. Sprøjt ensartede macarons ud på bageplader beklædt med bagepapil.
 6. Lad dem tørre ved stuetemperatur, så der danner sig en hinde på dem og de ikke er klistrede, hvis man dupper forsigtigt på dem.
 7. Bag dem ved 160 grader i 10-15 min alt efter størrelse.
 8. Lad dem afkøle helt på en rist.
 9. Lav så ganachen: Hak chokoladen fint og put den i en skål.
 10. Varm fløde og appelsinsaft op til kogepunktet, og hæld det over den hakkede chokolade. Lad det stå i 2 minutter – uden at røre.
 11. Rør ganachen sammen med en dejskraber, til den samler sig til en helt ensartet, blank masse.
 12. Sæt ganachen på køl, til den er tyknet.
 13. Når bundene er bagt og ganachen så fast, at den kan sprøjtes ud, fyldes ganachen i en sprøjtepose, og der sprøjtes lidt fyld på halvdelen af bundene, så de kan samles to og to til “sandwiches”.
 14. Opbevar gerne macaons’ne på køl et døgns tid, inden der serveres – så synes jeg, at de er bedst, da de så bliver lidt mere “chewy”. Men de kan også sagtens serveres direkte – så er de helt sprøde!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Morgenstund