Nike Hoodie

Om Sidste Elevfest & Alkohol

I onsdags havde vi vores fjerde og sidste elevfest med NÅE. En skøn aften, der blev holdt i det samme forsamlingshus, som de forgående gange. Ligesom til vores elevfest nummer tre, havde vi booket Thunder-Power, der stod for musik, lys og photobox. Det er altså et ret sjovt koncept, og i løbet af aftenen havde vi fået taget 5-600 billeder. Grinende og dansende. Og jeg drikker ikke engang. Men det forhindrede mig ikke i at have en sjov aften. Den sidste fest skulle nydes, og hvis jeg ikke var at finde på dansegulvet, hang jeg ud og snakkede med alle mine yndlingsmennesker. Dem er der mange af her på NÅE. Var iført min nye bodystocking, som jeg har fået syet foer i, så den ikke er gennemsigtig, en løs flagrende nederdel og slipons. Det er det festoutfit, jeg oftest tyer til, for jeg føler mig både godt tilpas, kan danse og hoppe, men synes også at det er tilpas fint og festagtigt.
Jeg har længe tænkt, at jeg ville skrive lidt mere uddybende om det faktum, at jeg ikke drikker alkohol. Det kunne jo passende være nu, hvor jeg lige har været til fest – uden at røre alkohol.
Når jeg vejer for og imod op mod hinanden, så ser jeg klart flere negative end positive ting ved alkoholen. Jeg kan simpelthen ikke få mig selv til at hælde indenbords, når jeg er bevidst om konsekvenserne. For jo, man har det sjovt med alkohol i blodet, men jeg ved også at der (muligvis) følger både konflikter og uønskede situationer med, tømmermænd, træthed og ubehag. Undersøgelser viser også at alkohol i store mængder har en negativ indflydelse på konditionen og kroppens generelle sundhedstilstand (læste denne artikel om emnet for nylig).
Jeg ved godt, at der ikke sker noget ved at drikke en gang i mellem, men jeg kan ikke få mig til at behandle min krop på den måde, når jeg kender (bi)virkningerne ved alkohol. De få gange, jeg har drukket lidt, har jeg også erfaret at min mave har det rigtig dårligt med kombinationen af alkohol og sukkervand (eks. Breezers og Mokai). Måske handler det bare om tilvænning, men selvom jeg kun har drukket ganske lidt, og slet ikke har været fuld, så protesterer og roterer min mave efter blot et par genstande.
Og så vil jeg altså hellere lade være. Hvis jeg en dag skulle få lyst, så ser jeg intet galt i at drikke. For ligesom jeg ønsker, at andre respekterer mit valg, så respekterer jeg også andres valg om at drikke alkohol. Det er helt deres egen beslutning. Det er ikke fordi jeg har en højhellig overbevisning om at alkohol er et no-go. Personligt har jeg bare ikke lyst til det, men hvis andre har lyst, så accepterer og respekterer jeg det.
Dog vil jeg også appellere til, at beslutningen omkring at drikke eller ej, optræder som et reelt valg. At ingen føler at man skal drikke for at passe ind, og at man tager en velovervejet beslutning. Her synes jeg nemlig, at vi har nogle kulturforhold, som godt kunne trænge til at blive revideret lidt. Jeg tror at mange drikker “fordi det gør man”. Jeg ville virkelig ønske, at det var mere almindeligt, at folk mærkede efter og virkelig tænkte over, hvorvidt de havde lyst til alkohol. Hvis de så nåede til den konklusion, at ja, det havde de, så ville jeg ikke stoppe nogen i at drikke. Men hvis folk derimod lod være, fordi de kunne mærke, at det egentlig ikke var noget de havde behov for og lyst til, så ville jeg også synes det var en helt okay og ret sej beslutning.
En sådan alkoholrevolution er måske så småt ved at ske (se fx. artiklen her) Og selvom der nok er lange udsigter til det danske ungdoms- og alkoholmiljø, som jeg forestiller mig, så er det et skridt i den rigtige retning. At folk tør sige nej, og at det bliver accepteret. Jeg stemmer for!
Nu har jeg skrevet meget langt, om min holdning til alkohol, og mine bevæggrunde for ikke at drikke. Men hvordan gør man så i praksis? Er det virkelig muligt at være en del af festen, uden at have en høj promille? Mit svar er ja! I den grad! At du ikke har lyst til at drikke, skal ikke være ensbetydende med, at du får en mindre fed fest. Det handler meget om din indstilling til det. De andre er fulde, så slå dig løs og giv los. Der er ingen grund til at gemme sig i hjørnet “fordi du ikke drikker”. Det er da ikke en grund til ikke at deltage i festlighederne.
Jeg har det ligeså sjovt, jeg danser ligeså meget, griner ligeså meget, synger og skråler med. Når der er druklege, er jeg med – blot med en Pepsi Max. Når der bliver taget shots, er jeg med – mine bedste venner på skolen har nemlig accepteret mit valg i så høj grad, at der bliver hældt vand og sodavand op, så jeg kan deltage på lige fod med de andre. Og det er altså guld værd! Jeg snakker og hygger mig, og kan huske hvad folk har sagt. Jeg undgår blackouts, og kan være den hjælpende hånd, der støtter en veninde ud for at få lidt frisk luft.
Jeg er glad for min beslutning, og glad for at det er blevet accepteret på efterskolen. Nu er mit håb så, at andre vil (gen)overveje deres egen holdning til alkoholens rolle til fester, og at mit valg vil blive accepteret på gymnasiet også. At jeg kan finde en balancegang, hvor jeg kan deltage i fredagsbar på lige fod med de andre, men uden at gå på kompromis med det, jeg har lyst til.
Dette indlæg vil forhåbentlig også åbne op for nogle af de fastgroede ritualer og uskrevne spilleregler, der er i forhold til alkohol. Jeg tror ikke på at alle skal droppe alkoholen, for dem, der ønsker at drikke skal respekteres i lige så høj grad som de, der tager et andet valg. Men jeg ønsker at sætte fokus på alkoholkulturen, så det bliver i orden at træffe velovervejede beslutninger og gøre det, der føles rigtigt. Uden at skulle klandres for det ene eller det andet, og uden at blive sat uden for fællesskabet. Det kan være svært at ændre på vaner og normer, men jeg håber inderligt at vi på et tidspunkt når et punkt, hvor alle holdninger og beslutninger omkring alkohol er i orden.
Jeg stiller mig gerne i front ved at sige: Jeg er 17 år og jeg drikker ikke alkohol, af den simple årsag at jeg ikke har lyst.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nike Hoodie