Utilstrækkelighed, Magtesløshed & Ligegyldighed

Sund Basiskage & Rabarbercurd

image

Den her kage bagte jeg en eftermiddag, hvor jeg trængte til at hoppe lidt i køkkenet. Det var før læseferien, og lige da de første rabarberstængler var at finde i supermarkederne. Jeg faldt over en opskrift på rabarbercurd, som jeg bare måtte prøve, og fik lynhurtigt den idé, at lave kage at spise curden til.

Kagen er dermed lidt en hybrid mellem et brød og en kage. Den er ikke så sød, som en kage, men heller ikke så neutral i smagen som brød. Ligeledes er den lidt blødere i krummen end et brød, men den er samtidig så fast, at den helt skal skæres med en brødkniv. Den minder lidt om en sandkage, og så smager den bare rigtig dejligt – både som den er, eller smurt med alverdens lækkert. Fx. rabarbercurd, lemoncurd, mandelsmør, peanutbutter, marmelade karamel, osv. osv.

Selve kagen er i den sundere afdeling: Der er hverken sukker, smør eller hvedemel i. Den er i stedet sødet med banan og SukrinGold, og så har jeg brugt speltmel i stedet for hvedemel. Det er altså ikke helt en “helsekage”, men den er i den grad i den sundere ende, og så mætter den en del mere, end en almindelig skive sandkage, pga. næringsindholdet i speltmelen. Hvis du smører den med sukkerfyldt karamel eller nutella, går “sundheden” selvfølgelig lidt af, men det er helt op til jer. Kagen smager dejligt, og det er vel det vigtigste!

Og curden! Den er GOD! På alt. Skyr, pandekager, den her kage, brød, græsk yoghurt, havregrød, vafler, ristet rugbrød osv. osv.! Prøv den, mens der stadig er rabarber!

image

Opskrift på sund basiskage, 1 lille rugbrødsform
2 æg
50 g. SukrinGold (hvis du er ligeglad med sukkerindholdet, kan du bare bruge samme mængde alm. sukker)
1/2 banan (60 g)
60 g. græsk yoghurt
kornene fra 1/2 stang vanilje eller 1/2 tsk vaniljepulver
skal fra 1/2 øko-citron
1 tsk bagepulver
1,5 dl fint speltmel
1,5 dl groft speltmel
1,5 dl mælk

  1. Pisk æg og Sukrin lyst og luftigt.
  2. Mos bananen, og rør den i sammen med græsk yoghurt.
  3. Bland alle de tørre ingredienser, og tilsæt dem skiftevis med mælken ad 2 omgange.
  4. Hæld dejen i en lille rugbrødsform beklædt med bagepapir, og bag den ca. 40-50 minutter ved 190 grader. Læg evt. staniol over den til sidst, så den ikke bliver for mørk på toppen.
  5. Lad kagen køle helt af, inden den skæres i tykke skiver og spises med forskelligt smørepålæg og drys af nødder.

TIP: Der kan også tilføjes smag til selve kagen, i stedet for at smøre det ovenpå. Fx. bær, æblestykker, kanel, hakket chokolade, nødder eller noget helt andet.

Opskrift på rabarbercurd, ét glas:
100 g rabarber
100 g sukker
saft fra 1/2 citron
1/2 tom vaniljestang
1 æg
30 g. smør

  1. Skyl og tør rabarber, og skær dem i skiver på ca. 1 cm.
  2. Bland rabarberstykker og sukker i en lille gryde, tilsæt citronsaft og den tomme vaniljestang, og lad rabarberne småsimre ved middel varme, til de er helt mørre.
  3. Fisk den tomme vaniljestang op, og blend rabarberne til en jævn kompot.
  4. Hæld kompotten gennem en sigte, så du får fjernet de sidste tråde og klumper fra rabarber.
  5. Put så kompotten tilbage i gryden sammen med ægget, og pisk det godt sammen.
  6. Varm det op ved jævn varme, mens der piskes, til cremen tykner og det når 83 grader.
  7. Tag gryden af varmen, tilsæt smørret og rør, til massen er jævn.
  8. Hæld den varme curd i et rengjort glas, og opbevar den på køl.
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Utilstrækkelighed, Magtesløshed & Ligegyldighed