Brobygning

Sund Chokoladekage med Brombær/Æblekompot

I dag har været en ægte novembervejr med blæst og gråvejr. Det har betydet (lidt for mange) kopper kaffe, ild i brændeovnen og kagebagning. Det lyder heller ikke helt skidt, vel? Så er efterår pludselig meget hyggeligt.

Jeg fik løbet min første tur i denne uge i formiddags, og hvor var det rart at være tilbage i løbeskoene efter en lidt drøj uge, hvor hverken tid eller overskud til fysisk aktivitet har været tilstede. Der er altså noget helt særligt befriende ved at løbe. Særligt mens jeg er på efterskole, sætter jeg meget pris på mine ture, hvor det bare er mig. Det er stort set den eneste pause jeg har, og det eneste tidspunkt, hvor jeg bare kan lade tankerne flyde, uden at forholde mig til andre mennesker. At jeg så samtidig kan mærke en forbedring på formen, og tanken om halvmarathon ikke virker uoverskuelig, er da bare et eksta plus, der giver mig lidt mere blod på tanden og lyst til at komme ud. Også selvom det er gråt, koldt og blæsende.

Nå, nok om løb og tilbage til kagen, som jeg lige nu sidder og nyder. Faktisk er det en af de der kager, som man kan nyde helt uden dårlig samvittighed, da den er uden sukker, mel og smør. Nu går jeg ikke særlig meget ind for dårlig samvittighed over usunde sager, og mener at der i en aktiv hverdag også skal være plads til søde sager, så længe det bare er et bevidst valg, men det er nu alligevel meget rart at opleve, at man kan tilfredsstille den søde tand, men samtidig vide at man ikke fylder sin krop med unødige og tomme kalorier, men i stedet nærer den med gode, sunde sager. Kan I følge mig?

Under alle omstændigheder skal I ikke snydes for opskriften på kagen, for den er god. Inspireret af The Food Club, men ændret en smule, så den passede til det, jeg havde i mit køkken. Den har en kraftig chokoladesmag og en lækker tæt konsistens, og er særligt velsmagende med brombær/æblekompotten, der smager af efterår, til, så lov mig at I ikke dropper den! At den så tilmed er super let og hurtig at smække sammen, er kun et ekstra plus.

Opskrift på sund chokoladekage med skyrtopping og hasselnødder (serveret med brombær/æblekompot) til 5-6 personer:
7-8 bløde dadler uden sten (hvis dine dadler ikke er helt bløde, kan du lægge dem i blød i kogende vand i 10 minutters tid)
1 moden banan
2 æg
3 spsk. stærk kaffe, afkølet (jeg opløste 1 tsk. nescafe i 3 spsk. kogende vand)
2 spsk. kokosolie
35 g. kakao
45 g. kokosfibermel
1 tsk. bagepulver
¼ tsk. vaniljepulver
et nip salt
topping:
150 g. skyr/græsk yogurt
10 g. agavesirup (honning kan sikkert også anvendes)
et nip vaniljepulver
kakao
30 g. afskallede hasselnødder (put dem i en 160 grader varm ovn, til hinderne løsner sig)

  1. Blend dadlerne til puré i en blender.
  2. Tilføj banan, æg, kaffe og kokosolie, og blend til en ensartet masse. Husk at skrabe ned fra siderne en gang i mellem, så du får blendet det hele sammen. Massen skal være flydende og glat.
  3. Tilføj kakao, kokosfibermel, bagepulver, vaniljepulver og salt, og rør dejen sammen.
  4. Fæld dejen i en lille form beklædt med bagepapir (jeg brugte en rund med Ø18) og glat overfladen med en dejskraber.
  5. Bag kagen ved 180 grader i ca 30 min. Hold godt øje med den, da den endelig ikke skal få for meget. 
  6. Tag den ud af formen og lad den køle af på en rist.
  7. Rør skyr/græsk yogurt sammen med agavesirup og vaniljepulver. Smag den til, og tilføj evt. lidt ekstra sødning.
  8. Når kagen er kølet af, kan yogurten fordeles på toppen, der drysses med kakaopulver og afskallede hasselnødder.
  9. Server med brombær/æblekompotten (se opskrift her under), der med fordel kan laves mens kagen bager.
Opskrift på brombær/æblekompot:
70 g. æble (ca. ½ æble)
70 g. frosne brombær
1 spsk. agavesirup (evt. honning)
1 spsk. vand
  1. Put det hele i en lille gryde, og lad det simre ved lav varme og med låg på i en halv times tid, til æblerne er helt møre og brombærene bristet.
  2. Tag låget af, skru op for varmen og lad kompotten boble op under omrøring, til kompotten tykner, og der ikke længere er væske i bunden af gryden.
  3. Tag kompotten af varmen og hæld den i en lille skål. 
  4. Spis den enten mens den er lun, eller opbevar den på køl indtil servering.

Skriv en kommentar

  • Anonym

    Hej Marie. Det ser lækkert ud. Kunne du ikke ligge en opskrift ud på dine lækre daddel-kugler, din mor havde med i går?
    Dem var vi lidt vilde med. Kh Johanne og Tina

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Brobygning