Godmorgen(mad)

Tryghed, Motivation & Angst

IMG_6005

billede fra en tur i sommerhus ved Ebeltoft

Jeg sidder lige nu på Nelles med en kop kaffe og en skive rugbrød med ost. Jeg har netop været ved psykolog, hvor vi snakkede om noget ret relevant, som jeg vil dele med jer. Så jeg vil skynde mig at skrible det ned, mens det stadig er nyt og friskt.

I grove træk kan man sige, at bevidstheden, det grundlag man træffer sine beslutninger ud fra, er inddelt i tre: trygheden, motivationen og angsten. Hos én med angst (fx. mig) bliver mange beslutninger, bevidste som ubevidste, truffet ud fra det grundlag, at der er noget man er bange for og derfor undgår. Angstfeltet er altså meget større og meget mere dominerende end de andre, og har det dermed med at overskygge og overtage styringen.

Hvis man gerne vil ændre det, og give mere plads til fx. motivationen, der er det drive, der gør at man udfordrer sig selv og gør noget aktivt, må man arbejde på at få gjort trygheden større. For ved at trygheden bliver større, kan den lettere stå imod angsten. Og hvis man føler sig mere tryg/rolig/beroliget, bliver det lettere at lade motivationen tage styringen.

Et konkret eksempel kan være en rejse, man er nervøs for. Man er måske flyangst, og denne angst gør at resten af ferien virker uoverskuelig, og motivationen for at tage afsted dermed falder. Angsten får altså lov til at bestemme. Hvis det så skal ændres, handler det om at få de andre ting til at fylde mere. Fortælle sig selv, hvorfor man vil afsted, og dermed arbejde med motivationen, eller gøre nogle ting, som man synes er rart, for at arbejde på at berolige sig selv.

Hvad man kan gøre for at berolige sig selv, er meget individuelt, og noget, som jeg tror jeg vil komme ind på i et helt andet indlæg.

Men prøv lige at tænke over det. Er det motivationen, trygheden eller angsten, der får lov til at styre dit liv?

Jeg siger ikke at det er let at ændre. Det kræver (hårdt!) arbejde, men bare det at erkende og indse det, er et skridt i den rigtige retning.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Godmorgen(mad)