Outfit: 241215

Vores Juletraditioner

juletraditionerHos os er julen noget helt særligt. Det en en anledning til at komme helt ned i gear, og bare mærke hinanden og den specielle stemning. At samles om den glæde og kærlighed, man for alvor kan mærke på juleaften.

Efterhånden har vi også holdt jul så mange gange, på præcis samme måde, at det kører på rutinen, og vi dermed kan tage det helt roligt og bare “gøre som vi plejer”. Det giver endnu mere ro, denne aften, at vi ikke er i tvivl om hvordan og hvornår, men bare kører i hyggeligt, langsomt tempo, og får ordnet alle julesagerne. Der er nemlig også noget dejligt ved det forudsigelige og traditionelle.

Vores jul forløber (altid) således:

Omkring klokken ni vågner vi. Aftenen forinden, har vi lagt en sok for enden af sengen, og i denne er der nu en lille gave og lidt godter. Vi samles i mine forældres seng, med dyner og sokker, og pakker op i fællesskab. Min far har, de fleste år, været ude og løbe med sine løbekamerater, og kommer også hjem omkring dette tidspunkt.

Så står vi op og får os noget morgenmad, hvorefter min mor og Rasmus går i gang med at forberede anden og få den i ovnen. Nogle år (fx. i år) hjælper jeg også til med at klargøre æbler og svedsker, og ellers tuller vi lidt rundt og ordner småting – og venter.

IMG_4377Når anden er i ovnen tager vi juletræet ind. Det er altid en kamp. Sådan skal det ligesom være. Vi har ingen juletræsfod, og det kræver derfor en del arbejde at få træet til at stå stabilt og lige. Det er som regel også for højt. Når det endelig står, hjælpes vi allesammen med at pynte det. Som regel også med kærlige skænderier om hvor det forskellige pynt skal hænge.

IMG_4249Herefter er der andre småting, der skal forberedes. Min mor og jeg går i køkkenet for at snitte salat og anrette konfektfade, drengene venter (og hjælper lidt til) og min far lufter Luca og går i gang med rengøringen. Dugen stryges, der dækkes bord og de sidste gaver pakkes ind. Vi skifter tøj, og tuller rundt. Hører ofte julemusik.

Ved 2-3 tiden kommer gæsterne, min mormor og bedstefar, og moster, onkel og kusine. Nogle år, har min farmor også været her. Mine bedsteforældre har en masse mad med, der er klargjort, og den sættes i køkkenet.

IMG_4273Vi samles i sofaen, hvor vi drikker kaffe, spiser småkager og konfekt. Der mangler aldrig noget, og det er uden tvivl et af mine yndlingsøjeblikke hele juleaften. Det er ligesom her, det starter for alvor.

Der kommer julekalender og juledisneyshow, og vi ser begge dele. Juleshowet har en helt særlig plads i vores juletradition. Det er noget vi alle elsker og ser frem til. Mange af sangene og replikkerne kan vi udenad, så vi synger med og griner.

IMG_9335Når kaffen er drukket går nogle i køkkenet, og andre venter, venter og venter. Den færdigstegte and parteres, sovsen startes op, og der hældes i fade, så det hele er klar til at blive lunet.

IMG_4301Børnene (og min moster) lægger gaver under træet mens vi venter, og hygger os ret meget med at mærke lidt på gaverne og kigge på, hvad der er til hvem.

Så serveres julemiddagen der hos os altid står på and, medister, kartofler, brune kartofler, lun rødkål, sovs, en frisk rødkålssalat og chips. I år også flæskesteg, efter ønske fra min onkel. Vi sidder forholdsvis længe med maden, og hygger os med den.

Der ryddes op, og vi venter lidt mere, mens risalamanden klargøres og kirkebærsaucen lunes.

Risalamanden serveres således at vi går efter alder (yngst til ældst eller ældst til yngst) og vi leder efter mandlen. Det er ikke alle, der er lige vilde med risalamanden, men det er en tradition, og alle tager en portion for at lede efter mandlen. Hos os er det tilladt at “hakke” efter mandlen, hvis man ikke kan lide det. Og så har den, der vandt mandlen sidste år, købt dette års mandelgave.

IMG_4314Så er det tid til at tænde træet når tallerkenerne er ryddet af bordet og alle er klar. Vi hjælpes ad med at tænde og tager et par billeder.

Vi skiftes alle til at vælge en sang, vi synger om træet (i år kortede vi dog ned, da lille Inger var træt og tvær). Vi slutter altid af med “Nu’ det jul igen”, hvor vi løber rundt i hele huset.

IMG_9331Endelig er det tid til gaver. Rasmus eller Malthe finder den første pakke, og ellers er systemet således, at den, der lige har pakket en pakke op, finder den næste gave under træet. På den måde får alle set, hvad alle får, og vi hygger os rigtig meget med denne lange “gaveåbningsprocess”.

Cirka midt i gaveåbningen kommer der kaffe og the, småkager og konfekt på bordet.

Når alle gaver er åbnet sidder vi ofte og snakker lidt, nærkigger på nogle af gaverne og spiser et par småkager. Herefter tager gæsterne hjemad, vi rydder lidt op, og går så i seng.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Outfit: 241215